Підходи до врахування горизонтальних переміщень фундаментів в роботі дерев’яних армованих вант - Демчина, Богдан; Кравз, Андрій (Основи і фундаменти, 2020)
Досліджено роботу дерев’яної армованої ванти на дію рівномірно розподіленого по всій довжині ванти навантаження. Наведено аналіз результатів статичних випробувань дерев’яної армованої ванти серії ВД-3.1. Запропоновано критерій, за яким дерев’яну армовану ванту можна рахувати за теорією жорстких ниток. Для забезпечення стійкості і геометричної незмінності конструкцій, що утворені жорсткими нитками, важливу роль відіграє врахування податливості опор, які сприймають горизонтальні опорні реакції (розпір ванти). Деформація опор жорстких вант викликає появу значних згинальних моментів в тілі ванти, а також призводить до збільшення прогину конструкції. Тому дослідженню податливості опор, під час випробувань дерев’яних армованих вант на дію рівномірно розподіленого по довжині ванти навантаження, приділялась особлива увага. Досліджено податливість опор під час експериментальних випробувань дерев’яних армованих вант. Проведено порівняння отриманих результатів з розрахунковим значенням податливості опор, обчисленого виходячи з деформативності установки для випробувань вантових конструкцій. Перевірено методики розрахунку прогинів вант, які враховують податливість опор. Визначено вплив податливості опор на прогин ванти. На рівні з податливістю опор, на деформативність ванти впливала податливість вузлових з’єднань дерев’яних елементів ванти. Виходячи з цього було досліджено деформативність з’єднань дерев’яних елементів ванти на металозубчатих пластинах та її вплив на прогин ванти. Введено коефіцієнт деформативності з’єднань, що враховував нелінійну залежність деформації з’єднань дерев’яних елементів ванти від прикладеного навантаження. У зв’язку з необхідністю врахування спільної роботи дерев’яного тіла ванти та стального канату було обчислено розрахункові характеристики приведеного поперечного перерізу дерев’яної ванти, армованої стальним канатом. Проведено статичний розрахунок дерев’яної армованої ванти за теорією жорстких ниток та співставлено результати обчислень з експериментальними даними.