Зміна перерозподілу зусиль між елементами пальового фундаменту по мірі зростання навантаження - Маєвська, Ірина (Основи і фундаменти, 2022)
Маючи при проєктуванні пальового фундаменту несучу здатність паль, визначену тим чи іншим шляхом, а також розрахунковий опір під підошвою ростверку як фундаменту мілкого закладання, можна за допомогою даних про ступінь реалізації несучої здатності кожного з елементів пальового фундаменту вийти на його сумарну несучу здатність. Але відомо, що на різних етапах навантаження ступінь реалізації несучої здатності елементів пальового фундаменту може змінюватись. Метою даної роботи є аналіз зміни перерозподілу зусиль між елементами пальового фундаменту при поступовому зростанні навантажень на нього. Це дозволить обґрунтувати вибір критичного значення осідання, для якого доцільно визначати ступені реалізації несучої здатності елементів пальового фундаменту, що можуть пропонуватись для використання при проєктуванні. Аналіз зміни перерозподілу зусиль між елементами пальового фундаменту при поступовому зростанні навантажень на нього був виконаний для кущового пальового фундаменту на підставі фізичного моделювання на маломасштабних моделях, а також математичного моделювання за допомогою програмного комплексу Plaxis. Встановлено, що паля у складі куща, як за результатами фізичного моделювання, так і за результатами математичного моделювання, поступово реалізує свою несучу здатність по мірі зростання навантаження і при значних значеннях осідання сприймає навантаження, більше за граничне навантаження одиночної палі. Отже на певному етапі навантаження ступінь реалізації несучої здатності палі починає перевищувати одиницю. Частка ростверку у несучій здатності фундаменту збільшується по мірі зростання навантаження, оскільки збільшується тиск під підошвою ростверку. Ступінь реалізації ростверку практично не змінюється для піщаної основи і несуттєво зростає для глинистої. Отже, ростверк поступово включається у роботу, але потенційна можливість ростверку сприймати навантаження реалізується не повністю і при певному значенні осідання залишається сталою. Оцінено можливість аналізу перерозподілу зусиль між елементами пальової групи тільки на етапі максимально допустимого осідання.