Особливості роботи підпірних стін з буронабивних паль у текучих супісках - Boyko, Igor; Skochko, Liudmyla; Skochko, Volodymyr (Основи і фундаменти, 2019)
Замовник зазвичай намагається уникати територій з високим рівнем підземних вод під час вибору ділянки для будівництва. Наявність ґрунтових вод значно збільшує витрати на будівництво при необхідності зведення підземних поверхів. Але будівництво в умовах сучасного мегаполісу все частіше кидає виклики проектувальникам-геотехнікам, через те, що необхідно забудовувати ділянки зі складними інженерно-геологічними умовами і не просто розробляти надійні фундаменти, а й освоювати підземний простір з подальшою його експлуатацією в якості підземних приміщень різного призначення. Процес пониження рівня води не тільки технологічно складний, він також призводить до зміни фізичних та механічних характеристик ґрунтів, які важко передбачити. У роботі показані особливості числового моделювання підпірних стін у насичених водою ґрунтах. Продемонстровано вплив здатності фільтрувати воду через підпірні стінки на напружено-деформований стан системи "утримуючі конструкції – ґрунтовий масив". Розрахунки виконано за допомогою числового моделювання, так як такий підхід дозволяє передбачати (пргонозувати) формування небезпечних процесів. Також, числове моделювання дозволяє врахувати зміну фізико-механічних характеристик ґрунту під час осушення котловану й врахувати процес водозниження та вплив водозниження на формування напружено-деформованого стану системи "утримуючі конструкції – ґрунтовий масив". При проектуванні завжди є можливість розглянути різні варіанти конструкцій підпірних стін і обрати найбільш ефективний серед розглянутих. В роботі розглянуто зведення підпірних стін з можливим використанням ґрунтових берм для тимчасового зменшення вільної висоти підпірних стін. Показана робота анкерних кріплень у слабких ґрунтах. Також використані елементи каркасу будинку для зменшення горизонтальних переміщень. Важливо розуміти, що не всі засоби влаштування можливі в певних умовах, особливо, коли це стиснені умови у щільній міській забудові.