Формування напружено-деформованого стану основи при зведенні фундаментів на різних відмітках в щільно забудованій території - Ручківський, Віталій (Основи і фундаменти, 2021)
У даній роботі проведено дослідження впливу відновлення будівництва багатоповерхового будинку на існуючу забудову в м. Києві. Будинок було запроектовано 19-поверховим з двома підземними поверхами. Будівельний майданчик розташовано у безпосередній близькості до оточуючої забудови. При споруджених двох підземних та п’яти надземних поверхах будівництво було зупине-но. В межуючих будинках було виявлено значні деформації. Спорудження нового будинку призвело до збільшення напружень основи фундаментів існуючої будівлі. Також під час експлуатації будівлі проводилось самовільне перепланування з добудовою нових приміщень та створенням нових перекриттів. Все це призвело до появи нерівномірних деформацій В якості заходів усунення додаткових деформацій основа існуючої будівлі була підсилена палями, виконаними по jet-технології. Дослідження впливу нового будівництва на існуючу забудову виконувалось на базі числового моделювання в плоскій постановці системи «утримуючі конструкції котловану – ґрунтова основа – існуючий будинок». На основі дослідження проведено аналіз на-пружено-деформованого стану ґрунтової основи. Встановлено невідповідність реальних значень вертикальних деформацій основи та деформацій виявлених за допомогою числового моделювання, що свідчить про необхідність уточнення характеристик ґрунтової основи та аналізу технології влаштування фундаментних конструкцій, а також правильність вибору рішення по підсиленню основи будинку jet-палями. Показано вплив будівництва на багато-поверхового будинку напружено-деформований стан ґрунтового масиву та існуючої забудови. Виявлено, що виникає суттєвий вплив ново-го будівництва (будівля №69) на існуючу будівлю №67. Додаткові 10 поверхів призведуть до збільшення деформацій основи будинку №67, частина якого вже знаходиться в граничному стані. Враховуючи вплив надбудови будинку №69, необхідно розробити інженерні заходи щодо усунення цього впливу. Без додаткових заходів щодо стабілізації деформацій будівлі 67 експлуатація стає неможлива.