Особливості взаємодії плитних фундаментів значних розмірів з ґрунтовою основою - БОЙКО, Ігор (Основи і фундаменти, 2025)
В даний час актуальним напрямом досліджень в області геотехніки є відновлення та проектування енергетичних об`єктів, які в Україні будували часто на плитних фундаментах (АЕС, ТЕС та інші) Влаштування плитних фундаментів, які мають великі розміри в плані, що зумовлює особливості взаємодії їх з основою. На таких об`єктах проводився великий об`єм експериментальних робіт, на цих результатах і побудова ця публікація. З метою збереження експериментальних даних та виявлених нових факторів взаємодії плит з основою, а саме підйом дна котловану, при забивці паль на будівельному майданчику, за допомогою глибинних марок виявлена стислива зона, яка суттєво відрізняється від реальної (12 м практично проти 28 м розрахована за коефіцієнтами ДБН). Окремо досліджувалися дилатансійні процеси, які зумовили підйом окремих паль до 30 см, що вимагало з`ясування обставин, що знаходяться під підошвою забитих паль і яку роль в формуванні осідання плитного фундаменту це відіграє. Аналіз напружено-деформованого стану елементів конструкцій кожної будівлі (споруди) завжди треба виявити реальну активну зону деформації. В публікації приведені матеріали аналізу напружено-деформованого стану основи в залежності від розмірів плитних фундаментів, темп прикладання корисного навантаження (на прикладі силосних корпусів). Проведено порівняння глибини стисливої зони під плитою за методом пошарового підсумування (коефіцієнт з ДБН) і фактичною Hст, яка визначалася глибинними марками які були встановлені до глибини 28 м. Після прикладання проектного навантаження, глибинні марки на глибині більше 12 м не реагували. Показана різниця в взаємодії великорозмірних плит з основою, а також розглянуто варіант при наявності коротких паль, які покращують властивості основи, але не виконують функції передачі напруження на більш глибинні шари ґрунтів. Наведено приклад підйому котловану, для фундаментних плит АЕС (розміром 70х70 м), з варіантом забивних паль довжина 14,0м перерізом 35х35 см. При виконанні робіт виник підйом дна котловану більше ніж 50 см., а палі виходили за межі підйому на 30 см. Цей факт зумовив додаткові експериментальні роботи для з`ясування, для перевірки наявності під підошвою пустоти З метою популяризації експериментальних даних і збереження досвіду проектування відповідальних об`єктів на плитних фундаментах великих розмірів і підготовлена ця публікація.